dinsdag 21 januari 2014

SMAKELEUK!

Een blogspot als reflectie van persoonluk leven. Als aspirant wetenschepper hoort daarbij samenvatting en analyse van gebeurtenissen. In mijn rol kunstenar zag U al wat gedichtenwerk voorbijkomen en enige creatieve escapades. Alsmede regelrecht fotogedoe en verslag van plakplaatjes. Voordat ik verderga met ademwerk en tantrische expedities: AAN TAFEL!

Bedoeld ter inspiratie. Ga alsjeblieft niet zomaar na-apen als goedgelovige, doe het op jouw manier op basis van eigen onderzoek. Mogeluk bevat dit schrijven nog wat aanzetjes. En massa's gebreken want ik blijf ook bezig. Wat mij betreft bestaat er niet zozeer een indeling in gezond VS ongezond als wel gezonder vs ongezonder. Uitermate persoonlukke processen. Eigen reis van ongezonder naar gezonder. Voorbij bewustzijnsvernauwende denkbeelden zoals: “het maakt niet uit”. Hopelijk ook voorbij geloof in wondermiddelen. Van dit geloof wordt nog steeds veel gebruikgemaakt. Het is meestal ook gebaseerd op overdreven geloof van degene die een product aanbieden. Voorbij geloof verder in voorgeprogrammeerde paden. Voelen als basis. Serieus zelf (leren) voelen dus WAT je WANNEER in welke combi en hoeveelheid dient te nemen (in specifieke omstandigheden). Kennis dien je mijns inziens te assimileren, niet louter voor waar aannemen als je wijsheid wil ontwikkelen. Het gaat bij voeding zowiezo meer om de kwaliteit dan om de kwantiteit (hoeveelheid) ondanks veelzijdig lobbywerk van de dieet-industrie. Besef verder ook dat vroeger alles automatisch biologisch was. Lichamelijke vitaliteit is een groot goed. Je kunt er maar beter je best voor doen want er zijn tegenkrachten in het spel. Ik denk overigens dat er veel gesjoemeld kan worden met biologisch. Want wie controleert het eigenlijk? Wederom is dat aanleiding om nog beter op te letten (op effect op jezelf ipv alleen etiketkennis). Het maakt meer uit dan je 'wijsgemaakt' wordt!!


Over wat ik van RAWFOOD vind, schreef ik eerder in een artikel (effe flink doorscrollen naar VOORBEELDEN 2). Voeding is meer dan enzymen! Het KIEMprincipe (activering van levenskracht) is een hele waardevolle toevoeging voor mij. Combineren van soorten voedingsmiddelen is een issue maar dan niet volgens starre macrobiotiek-achtige lijsten van wat wel en wat niet. Heb ontdekt dat de volgorde waarin je dingen eet, verschil maakt voor de natuurlukke flow en dus snelheid van vertering. Gebaseerd op eigen ervaring dus. Anyway, hierbij wat voorbeelden/onderdelen uit mijn huidige voedingsstilo.

WATER
Als je voeding belangrijk acht dan is water dat eigenlijk zeker ook. Mens bestaat er grootdeels uit. Dus een zuiveraar is best zinvol. Er zijn ook filters van 300 fleuro. Met mineraalsteen maar dat moet ook anders kunnen. Bronwater is wellicht beter, afhankelijk van welke bron en de soort fles (liever glas ipv plastic). Als de zon schijnt zet ik er een fles gezuiverd water in (in een glazen fles uiteraard), zodat het op kan laden: zonnewater. Meer een kwestie van gezond verstand dan van geloof. Instralen kan en mag. Maar dan nog levert beter water om mee te beginnen betere resultaten op!    


WATERKEFIR
Mijn nieuwe totemdrank, gebruik het nu ruim een jaar. Men neme water/ rode/groene thee of water met andere kruidenmengsels naar keuze en lost daarin suiker op. Suiker van zo goed mogelukke kwaliteit, ik neem meestal ruwe rietsuiker. Deze suiker wordt door de waterkefir (een soort zwammetje) gefermenteerd terwijl de fles in het licht staat. Dit duurt 2 – 4 dagen, afhankelijk van de hoeveelheid waterkefir en de hoeveelheid suiker. Je kunt suiker in water oplossen (gaat goed met de blendert) maar dan krijgt de wk een koude douche en je lost zo ongeveer 60-80g suiker per liter water op. Je kunt ook thee zetten (in een pan) en daar suiker in oplossen (=200-300g/l). Vervolgens laten afkoelen tot circa 30 graden, dan kan de waterkefir direct aan de slag.
Het fermenteren levert prik op, waardoor de drank lekkel tintelt. Met de hoeveelheid suiker kun je de sterkte beïnvloeden.  Als je de drank langer laat staan wordt ie straffer, zuur of bitter. Is tevens kwestie van smaak. Gedroogd fruit voedt de kefir extra waardoor deze sterker vermenigvuldigd. Plus beïnvloedt alweer de smaak. Dit alles als persoonlukke aanvulling op het standaardrecept.
Voorheen maakte ik ook kombucha wat familie is van de kefir (er is ook nog melkkefir, ook wel yoghurtplantje genoemd). Die moet je 14 dagen (maancyclus) in het donker zetten. Kefir en kombucha zijn goedkope dranken maar je dient er wel echt voor te zorgen.

 
GROENTESAP
Uit de sapcentrifuge. Superstart van de dag of tussendoor als heropstarter. Maar op andere dagen doe ik het met alleen fruit. Soms brood, naar behoefte. Met sappen zijn er vele vele combi’s mogeluk. Appel, peer, mango, papaya, ananas e.d. kun je bij de meeste groente mixen. Zo maak je het ook wat zoeter wat makkelijker drinkbaar is. Alleen citrusvruchten eet ik weer liever geisoleerd, als boostertje. Wat fave mixes: selderie met appel/ wortel/ wortel met appel en gember/ wortel met rode biet en appel/ rode kool met waterkefir/ mixen met hennepbladeren/ mixen met waterkefir


KIEMEN
Activeren van levenskracht! Bijvoorbeeld oranje en zwarte (beluga) linzen. Gelijk een check voor de kwaliteit van de linzen. Als ze heel zijn en van goede kwaliteit kiemen ze allemaal rap. Maar er zijn ook bio-linzen in omloop die als halfjes in het pak zitten. Geen kans van kiemen. Door kiemen doe je langer met een pak. Net als zelf weken van bonen is het dus goedkoper.
  
TARWEGRAS
Chlorofylbom. Maar de werkelijke power is de kiemkracht. Het schiet omhoog dat spul, goed zelf te kweken. Enigszins zoet maar potent. Ik vergelijk het met sterke drank. Het dient voor het cellulaire effect geïsoleerd gedronken te worden. Desnoods met druppels tegelijk. Of tussen 2 maaltijden in. Ik heb sterk het gevoel dat het niet gezond is om dit spul constant te drinken. Ik kweek gewoon een paar bakken en drink het dan een paar dagen. Beter dan commercieel poeder uit zakjes...
Ook dit spul wordt te vaak als ‘wondermiddel’ gepresenteerd. Logisch als je zoveel mogelijk wil verkopen. Die geld-intentie leidt m.i. onbewust tot overdrijven van claims. Dat geldt voor vele producten. Maar laat je ook niet afleiden tot te hard debunkeren. Gewoon intuïtie gebruiken en checken als het je waardevol lijkt.

 

AARDAPPELEN
Heb afgelopen jaar 20K aardappelen geoogst uit eigen tuin. Gezond zetmeel, goeie brandstof. Gewoon bio-aardappeltjes bewaard, degenen die al begonnen te kiemen. Op bedden gepoot. Lang laten zitten. Keihard (stuk steviger dan uit de superslechtmartkt) en voedzaam. Maak graag aardappelpuree. Met olijfolie, verse koriander en wat kruidenzout in de blender. Evt met wat bio karnemelk/yoghurt ipv gedegenereerde melk. Soms bak ik ze wel.


BRANDNETEL
Tegenwoordig eet ik brandnetel. Inheemse totemplant. Vuurenergie. Bloedreinigend. Doe het gedroogd in sauzen e.d. want hou niet van weke gekookte. Begon twee jaar gelee met drinken van zelfgeplukte brandnetelthee (verse topjes). Wat me opviel is dat het ongeveer 10x zo sterk was als die zooi van Zonnatura in die slappe zakjes. Grootste grap is evenwel dat je het ook in capsules kunt kopen. Dit zijn gewoon gedroogde verpulverde brandnetels. Een potje kost 20 pleuro, hoewel het nog steeds gratis om de hoek groeit als het goed is. Hot nieuws: er zijn nu winterbrandneteltjes. Ook brandnetel neem ik in kuren. Tijdjelang vrij intensief, dan weer niet. Mijn haar is weer meer gaan groeien, inhammen overwoekerd. Ahaha, lees net dat de Romeinen brandnetelolie gebruikten tegen de kou. Dat is nog eens iets om op te letten: de kwaliteit van olie. En brandnetelzalf staat ook op mijn “maken”-lijst.

 
Een immuunsysteembooster is Cat’s Claw. Ook dit wordt in capsules verkocht met daarin geen concentraat maar gewoon gemalen C.C. En verder hebben we nog steeds een hele natuur vol planten met werkeluk medicinale werking ter beschikking. Er zijn gelukkig wat winkels. Voor planten met directe en indirectere invloed op spijsvertering, organen, zenuwstelsel, bloed en ademhaling. Ik ga dit jaar meer zelf zaaien. Met bloemen tussen de groentes.
 
HAHAHAVER
Ik weet niet of het grappig is maar haver is hollands krachtvoer. Paarden liepen er vroeger op toen ze een prominente plaats innamen in de samenleving.
De volle korrel van bio-haver moet veel langer koken dan platgeslagen voorverteerde havermoutvlokken. Goed weken (in beter water) is aan te bevelen.
Quinoa en Amaranth als graanaanverwanten neem ik ook wel in een exotische bui. De spaghetti ben ik ontgroeid via de bio-variant. 

 
HAVER MET HUMUS 
Ben niet geneigd hier een receptenboek mede te delen, dan wordt het zo langdradig. Toch eentje.
HAVER: weken en koken en afkoelen. Rode ui smoorbakken in olijfolie. Verse koriander/peterselie + gedroogde brandnetel + kruiden/specerijen erbij. De haver erbij opwarmen.
HUMUS: kikkererwten lang weken en lang koken. Kan gemixt worden met geweekte en gekiemde kikkererwten. Blenderen. Apart olijfolie blenderen met knoflook + komijn/koriander/gemalen karwijzaad + wat groene kruiden zoals oregano/basilicum + sap halve citroen/limoen + (kruiden-)zout. Alles door elkaar prakken.
 
BROOD
De broodgewoonte. Blijf het lekker vinden. En ook handig. Brood bakken: sommigen doen het al jaren, anderen lopen achter. Het is een van mijn voornemens er aanstonds mee te beginnen. Heb een molen gevonden met schappelukke prijzen.

   
HONING met KANEEL
Lekkel! De kwaliteit van beide ingrediënten is wel uitermate belangrijk. Supermarkthoning komt van bijen die gevoerd zijn met witte suiker en is daarmee veel ongezonder. Kaneel bestaat ook in vele kwaliteiten. Claims lijken hier wederom overdreven te worden. Je moet het maar geloven want er wordt veel beweerd maar weinig gestaafd. Toch merk ik dat het me goed doet. Net zoals knoflook en vitamine C. Allemaal mogelijk in te passen in een soepel persoonluk voedingspatroon. Vanuit behoefte voelen en (zo natuurluk mogeluk) trachten te voeden. 

  
CHOCO en superfoods
Vooral bij superfoods worden voordelen vaak overdreven. Het is wel zo dat als je een standaard ongezondere stijl leeft en dan ineens veel van een bepaalde ‘superfood’ neemt, dat het verschil dan groot kan zijn, een gezondheidssprong. Definities zijn niet eenkennig, hoewel ik dat normaal vind. Maar zodra er gesproken wordt over 'True Superfood' als zijnde een aanduiding voor een geprocesseerd product, dan kun je weten dat dit een commerciële gig is. Het voedingscentrum kwam onlangs nar buiten met een waarschuwing tegen superfoods. En een weerwoord daarop.

  
"I love choco" en kan die rauwe reep best aanraden. Maar het blijft een genotsmiddel dat hormonale systemen licht overprikkelt. Dus af en toe is dat heel gezond. Heel de tijd niet. Algemeen kun je ook betreffende superfoods beter op je gevoel dan op claims afgaan. Was ze een tijd vergeten maar kwam ze weer tegen: bijenpollen. Geen pillen maar stuifmeelkorrels door bijen verzameld. Er bestaan m.i. meerdere dierlijke superfoods, zoals beenmerg.
    
VERSLAVINGEN
Zes jaar gelee stopte ik rigoreus met witte suiker. Had gemeten dat er in een halve liter ‘vruchten’yoghurt een koffiekopje vol witte suiker (12% = 60g.) zat en vond dat ranzig. In het begin controleerde ik alle etiketjes en stopte toen ook met geraffineerd zout (wat tegenwoordig zelfs in ‘biologische’ producten zit) en schadelijke E-nummers. Sommigen vinden dat te neurotisch om op al die (soms nauwelijks leesbare) etiketten te kijken. Maar het gaat om vormen van nieuwe gewoontes. Na een tijdje weet je het wel. Vandaar dat ik het nu de superslechtmarkt noem. Als je genoeg/veel geld hebt, ken/kan/kun je 'op veiliger' spelen en alles biologisch kopen. Maar biologisch is niet automatisch gezond. Naast het aloude verschil tussen biologisch en biologisch-dynamisch is er voorts steeds meer sprake van industrieel biologisch. Vaak exact dezelfde producten maar dan biologisch. Volgens minimalere definitie. Zo zijn bijna alle bio-producten bij A.H. industrieel-biologisch van aard. Bijvoorbeeld biologische zalm met daarin hele grammen geraffineerd zout. Want als iets 95% biologische ingredienten bevat dan mag het predicaat biologisch gevoerd worden. Dit geldt niet voor bepaalde keurmerken, die stellen hogere eisen. De bio A.H. producten bederven vaak ook sneller dan soortgelijke bio-keurmerk-producten heb ik gemerkt. De bio-trend zet wel door. Er zijn nu ook biologische supermarktketenens. Met daarin ook industrieel-biologisch voer en fairtrade. Klinkt goed maar dat is vaak niet eens biologisch.

  
Gestopt met chocoladeverslaving.Vervangen door o.a. honing en St. Janskruid en heb rauwe chocopoeder gehaald. Ik heb nu al een half jaar en een bioreep en een pak kruidvatchocola in de kast maar neig er niet meer naar. Die dropverslaving, een kadootje van m’n opa, had ik al getackled. Destijds vrat ik een pak van een halve kilo per week. Best ranzuig. Enne afgekikkerd van koffie, een hardnekkige verslaving van half Nederland. Alsook koekjes, vroeger vond ik het leuk om koekjesmonster te spelen. Nu zijn ze zeer af en toe een goedgenoten gezondgebakken extraatje in plaats van een stuk vulvoer.   

Een betere rustflow helpt ook bij doorbreken van dit soort verslavingen. Want het nodig hebben van boosters, verslaving aan snelle energieverstrekkers (of wat erop lijkt), komt voort uit een gebrek in de persoonlukke levensflow. Te lang doorgaan was/is een van mijn familiekwalen. De betere flow is natuurlijk actief -positief gedreven- actie wanneer wakker. En dan op tijd rust en keihard slapen. Als er kwaaltjes zijn probeer ik ze zo natuurluk mogeluk te genezen, dus zonder chemische symptoomonderdrukkers (alleen als het echt niet anders kan en dat probeer ik te voorkomen).


Ben nu bezig zouten nader te onderzoeken. Heb magnesiumzout al ontdekt. Werkt o.m. tegen spierkramp. Sinds ik magnesiumzout op m’n huid spuit, geen last meer gehad van stijve onderrug.


Voor CONSERVEREN gebruik ik APPELAZIJN. Dan blijft iets langer goed.  Tevens goed voor het lichaam en heel goedkoop: je hebt weinig nodig dus doe je lang met een 3/4-literfles van 2,69 fleuro.

VLEES
Wederom zelf bepalen. Ik ben geen zwart-wit-denker die gelooft dat vlees per definitie slecht is voor een mens (sommigen wagen te beweren dat het niet verteerbaar zou zijn). Veel vlees eten is zeker een verslaving. Maar je kunt ook stellen dat het lichaam zich aanpast op wat het aangeboden krijgt. Waar het lichaam aan gewend is voedingsstoffen uit op te nemen. Wat dat betreft denk ik dat rawfood een waardevol onderdeel is van gezondere eetstijl. Maar 100% rawfood is geen ongevaarlijke ideologie, neigend naar fanatisme met eenzijdig geloof. Wild vlees bevat kracht en bouwstoffen. Over de dieren-industrie hoef ik het hopelijk niet meer te hebben! 


De NOTEN niet vergeten!  
Vol gezondere olie.

OLIE.
Een belangrijk medium en voedingsstof. In diverse kwaliteiten. En (o.a.) dmv olie kun je kruidenextracten toedienen, oraal of via de huid. Simpel zelf te maken. Heb een fles St Janskruidolie te pakken. Tegen kwetsuur en pijntjes, voor een soepeler systeem.

En zo volgen steeds vaker nieuwe inzichten, in te passen wonderbaarlukke/gewone middelen en te verlaten oude gewoontes. Een voortdurend en zichzelf versterkend proces. Als je de gezondere kant op gaat, die veranderingen toepast, zal de intu
ïtie van het lichaam ook sterker gaan worden, de boodschappen veelvormiger. Hoe beter je deze volgt, hoe meer (subtielere) tekorten worden opgeheven. En mede daardoor ziektes voorkomen, de intuïtie gaat dan steeds preventiever te werk. Wat mij betreft zo zelfvoorzienend mogeluk in persoonlukke alliantie met de natuur die gratis geeft. Dit in tegensteling tot bedrijven die duurzaamheid bedrijven... Nemen en delen van de toevloed. In plaats van zoveel mogelijk willen verkopen.
Smakeleuk!